Egypten

Aktuellt: Läs bloggen från Egypten

Om du planerar att resa till Egypten, men vill se mer än bara badstränder och pyramider bör du sätta dig in lite i situationen i landet.

Egypten är ett stort turistland och har effektivt byggt upp detta rykte under lång tid. Men det betyder också att det Egypten de flesta turister ser under en vecka i Hughada eller Sharm el-Sheikh skiljer sig från det Egypten som egyptierna lever i. Vill du får ett bättre grepp om Egypten bortom turistfasaden så bör du resa till Kairo.

Kairo är en fantastisk storstad med så många olika ansikten att det är svårt att beskriva staden som något annat än en mosaik av alla tänkbara versioner av Egypten.

Om du är intresserad av kvinnors situationer i Egypten så finns det mycket litteratur. En av Egyptens mest kända feminister är författaren Nawal El-Saadawi. Hennes böcker målar upp en mörk bild av kvinnoförtryck och hon riktar sin kritik mot det manliga etablisemanget, både politiska och religiösa ledare.

Det skrivs en del om kvinnofrågor i den engelskspråkiga Al-Ahram Weekly. Dess innehåll skiljer sig markant från innehållet i den arabiskspråkiga dagstidningen Al-Ahram. Detta speglar viljan att ge de internationella läsarna en mer progressiv bild av Egypten. Därför finns det ett utrymme för kvinnofrågor på denna arena, frågor som inte kommer fram i de mer censurerade/självcensurerade medierna riktade till den inhemska publiken.

Reseberättelse:

(c) Christina Lindström